Osnovne podele i karakteristike boksera :: Bokserski savez Vojvodine - Boxing Association Of Vojvodina ::

                                                                                                                                                                           Документи   Везе   Контакт

Србија, 21000 Нови Сад, Масарикова  бр. 25 Тел/фах: +381 21 572 356, 063 501 916         

        ВОЈВОЂАНСКИ   БОКСЕРСКИ    САВЕЗ

        VOJVODINA     BOXING     ASSOCIATION  


 

7th Nations Cup

 

4 kup nacija zene

Галерија
Контакт

Спортски савез Србије
Званична презентација
www.serbiansport.com

Спортски савез Војводине
Званична презентација
www.sportskisavezvojvodine
.com

Олимпијски комитет Србије
Званична презентација
www.oks.org.rs


БОКСЕРСКИ
САВЕЗ
СРБИЈЕ
eubc logo

Osnovne podele i karakteristike boksera

U odnosu na konstituciju, postoje tri osnovne podele boksera: visoki sa slabo izraženom muskulaturom, srednje visine i uravnotežene, odnosno, optimalne muskulature i niskog rasta, a izraženo velike muskulature. Postoji još nekoliko konstitucionalnih podgrupa, ali su one manje zastupljene u podelama kod aktivnih boksera.

        Visoke boksere najčešće karakteriše dobra pokretljivost u ringu i težnja za odvijanjem borbe na velikom odstojanju od protivnika (distanci). Najčešći udarci koje koriste ovakvi bokseri su direkti, jer su oni ujedno i najvidljiviji, kako za sudije oko ringa, tako i za publiku. Ovi udarci imaju ubedljivo najdužu putanju i postoje optimalne mogućnosti da se primete. Neki visoki bokseri, zbog svoje prednosti u odnosu na protivnika, veoma uspešno koriste i aperkat, udarac koji ima putanju kretanja odozdo na gore. Pomenućemo nekoliko uspešnih, a po ovakvoj konstituciji zapamćenih boksera: Arnold Vanderlide (NED) 202 cm i 86-90 kg i Tomas Herns (USA) 188 cm i 67 kg.
         Bokseri srednje visine, najčešće raspolažu sa valikim repertoarom obično snažnih i raznovrsnih osnovnih udaraca: direkti, aperkati i krošei. Borbena distanca im je univerzalna. Pravi šampioni veoma uspešno koriste, i dobro se snalaze u borbi na distanci, kao i na poludistanci, a pojedini čak su uspešni i u borbi iz bliza iako im ovaj stil u odnosu na konstituciju nije preporučljiv.


Arnold Vanderlide (NED)


        Bokseri koji su niskog rasta u odnosu na većinu svojih protivnika karakterišu se: snažnim udarcima, veoma agresivnim, napadačkim stilom vođenja borbe, a pri tom su u većini slučajeva i slabo pokretljivi. Najčešće udarno odstojanje im je borba iz bliza, a veoma su efikasni u vođenju borbe na poludistanci. Udarci koje najčešće koriste su aperkati i krošei.
        Po stilu vođenja borbe boksere delimo na:
        Tehničare, kod kojih je glavna karakteristika izvođenje dobro osmišljenih i raznovrsnih udaraca, kako serijskih, tako i pojedinačnih. Apsolutna kontrola svakog elementa borbe i nadmudrivanje sa svakim protivnikom. Vrlo solidan udarac te dobra pokretljivost u ringu je takođe odlika ovakvih boksera. Na taj način se dolazi u povoljnu priliku da se iskoriste sve sopstvene prednosti, kao i protivnikove mane i slabosti. Za ostvarivanje pobede, željenog cilja u ringu, neophodno je obezbediti efikasnu prednost sa što manje rizika.
        Mnoge naše uspešne boksere karakterisao je ovakav način vođenja borbe, pre svih: Pavle Šovljanski; Jovan Pajković; Petar Benedek; Svetomir Belić; Dragomir Vujković; Bratislav Ristić i dr.
        Od svetski poznatih boksera tehničara, posebnu pažnju zaslužuju, možda neprikosnoveni majstori plemenite veštine kao što su: Julijus Torma (TCH); Genadij Šatkov (SSSR); Boris Lagutin (SSSR); Valerij Popenčenko (SSSR); Đovani, „Nino“ Benvenuti (I); Rej „Šuger“ Leonard (USA), Armando Martinez (CUB), Hauard Dejvis (USA), Karlos Monzon (ARG), Muhamed Ali (USA); Mate Parlov; itd.


Mate Parlov, BK Pula

Đovani, Nino Benvenuti, IT.


Kasijus Klej – Muhamed Ali, USA


         Tempeše, agresivne boksere, fajtere, kod kojih je glavna karakteristika izdržlivost, ofanzivan i napadački stil, kao i česta razmena, kako serijskih, tako i pojedinačnih udaraca. Besprekorna fizička pripremljenost je obavezan uslov boksera sa ovakvim načinom vođenja borbe. Od naših boksera ovako karakterističan stil i najviše uspeha imali su: Miodrag Mitrović; Nenad Marić; Obrad Sretenović; Ace Rusevski; Slobodan Kačar; Sreten Mirković... a od svetskih poznatih boksera ovakvog stila napomenućemo najbolje: Roki Marćano (USA); Džo Frejzer (USA); Salvador Sančez (MEX); Roberto Duran (PAN); Hektor Vinent (CUB); Hektor Barero (MEX) i td.


Roki Marćano, USA


Džo Frejzer, USA


        Udarače ili nokautere karakterišu pojedinačani i snažni udarci. Prednost u brzini izvođenja i snaga udarca su njihova najizražajnija karakteristika. Dobra procena razvoja događaja u ringu za vreme borbe, položaj protivnika, i predviđanje šta će se desiti narednog trenutka su takođe karakteristike boksera sa efikasnim i snažnim udarcem. Većinu mečeva bokseri sa ovakvim karakteristikama završavaju pobedom pre isteka vremena trajanja borbe, nokautom. Karakteristično je još, za tzv. udarače da često nisu u stanju da završe borbu u visokom ritmu, ukoliko je ne završe pre kraja predviđenog vremena.
        Naši najpoznatiji bokseri ovakvog stila su: Tomislav Kelava; Stevan Redli; Dragoslav Jakovljević; Zvanko Vujin; Marjan Beneš itd. U svetski poznate boksere udarače ubrajaju se: Džek Dempsej (USA); Džo Luis (USA); Laslo Pap (H); Zbignjev Pjačikovski (POL); Marjan Kaspšik (POL); Vjačeslav Lemešev (SSSR); Teofilo Stivenson (CUB); Hoze Gomez (CUB); Džordž Teofilo Stivenson, CUB Formen; Majk Tajson (USA); Mani Pakiao (PHI) itd.


Teofilo Stivenson, CUB


Majk Tajson (USA)

                                                                                                                 uradio Tadija Kačar

Коментари:

  • da samo neznam ko je ovo pisao... zaboravili ste cika stevana paljica naj veceg velikana ju ringa.njega bih svrstao u prefinjene tehnicare umetnike.takodje i mirka puzovica
    (paljuka, 6-Oct-2012 12:03:17 AM)
  • Pomenuti bokseri jesu bili veliki u jugoslovenskim razmerama. Znam da je ovo magistarski rad Tadije Kačara, koji se verovatno osvrnuo, na najbolje i prepoznatljive svetske boksere.
    (Ema, 28-May-2014 03:25:10 PM)

 

Додајте свој коментар

apartmani vasiljevic

mikromarket
Најновије на сајту:

Прва лига Србије
Прва лига Србије
Златна медаља за Србију - Семиз Аличић јуниорски првак Европе
Велики успех за наш бокс - Семиз Аличић у финалу европског првенства
Огњен Ђурђев донео још једну медаљу српској јуниорској репрезентацији
Семиз Аличић и Омер Аметовић обезбедили медаљу за српску репрезентацију
7. коло Прве лиге Север
7. коло Прве лиге Север
7.коло Прва лига Север
Европско првенство за јуниоре

Panonski bombarderi VBS


© 2010-2018 Војвођански боксерски савез - Нови Сад, Масарикова 25 - Тел: 021/572-356, Моб: 063/501-916
Техничко одржавање - Студио RAVNICA NET - Контакт: 0603988195