Osnovne podele i karakteristike boksera :: Bokserski savez Vojvodine - Boxing Association Of Vojvodina ::

Dokumenti   Linkovi   Kontakt       

Србија, 21000 Нови Сад, Масарикова  бр. 25 Тел/фах: +381 21 572 356, 063 501 916

 

ВОЈВОЂАНСКИ   БОКСЕРСКИ    САВЕЗ

VOJVODINA     BOXING     ASSOCIATION  


 

35th Golden Glove of Vojvodina

4 kup nacija zene

Galerija
Kontakt

Sportski savez Srbije
Zvanična prezentacija
www.serbiansport.com

Sportski savez Vojvodine
Zvanična prezentacija
www.sportskisavezvojvodine
.com

Olimpijski komitet Srbije
Zvanična prezentacija
www.oks.org.rs


BOKSERSKI
SAVEZ
SRBIJE
eubc logo

VBS >> O boksu >>

Osnovne podele i karakteristike boksera

U odnosu na konstituciju, postoje tri osnovne podele boksera: visoki sa slabo izraženom muskulaturom, srednje visine i uravnotežene, odnosno, optimalne muskulature i niskog rasta, a izraženo velike muskulature. Postoji još nekoliko konstitucionalnih podgrupa, ali su one manje zastupljene u podelama kod aktivnih boksera.

        Visoke boksere najčešće karakteriše dobra pokretljivost u ringu i težnja za odvijanjem borbe na velikom odstojanju od protivnika (distanci). Najčešći udarci koje koriste ovakvi bokseri su direkti, jer su oni ujedno i najvidljiviji, kako za sudije oko ringa, tako i za publiku. Ovi udarci imaju ubedljivo najdužu putanju i postoje optimalne mogućnosti da se primete. Neki visoki bokseri, zbog svoje prednosti u odnosu na protivnika, veoma uspešno koriste i aperkat, udarac koji ima putanju kretanja odozdo na gore. Pomenućemo nekoliko uspešnih, a po ovakvoj konstituciji zapamćenih boksera: Arnold Vanderlide (NED) 202 cm i 86-90 kg i Tomas Herns (USA) 188 cm i 67 kg.
         Bokseri srednje visine, najčešće raspolažu sa valikim repertoarom obično snažnih i raznovrsnih osnovnih udaraca: direkti, aperkati i krošei. Borbena distanca im je univerzalna. Pravi šampioni veoma uspešno koriste, i dobro se snalaze u borbi na distanci, kao i na poludistanci, a pojedini čak su uspešni i u borbi iz bliza iako im ovaj stil u odnosu na konstituciju nije preporučljiv.


Arnold Vanderlide (NED)


        Bokseri koji su niskog rasta u odnosu na većinu svojih protivnika karakterišu se: snažnim udarcima, veoma agresivnim, napadačkim stilom vođenja borbe, a pri tom su u većini slučajeva i slabo pokretljivi. Najčešće udarno odstojanje im je borba iz bliza, a veoma su efikasni u vođenju borbe na poludistanci. Udarci koje najčešće koriste su aperkati i krošei.
        Po stilu vođenja borbe boksere delimo na:
        Tehničare, kod kojih je glavna karakteristika izvođenje dobro osmišljenih i raznovrsnih udaraca, kako serijskih, tako i pojedinačnih. Apsolutna kontrola svakog elementa borbe i nadmudrivanje sa svakim protivnikom. Vrlo solidan udarac te dobra pokretljivost u ringu je takođe odlika ovakvih boksera. Na taj način se dolazi u povoljnu priliku da se iskoriste sve sopstvene prednosti, kao i protivnikove mane i slabosti. Za ostvarivanje pobede, željenog cilja u ringu, neophodno je obezbediti efikasnu prednost sa što manje rizika.
        Mnoge naše uspešne boksere karakterisao je ovakav način vođenja borbe, pre svih: Pavle Šovljanski; Jovan Pajković; Petar Benedek; Svetomir Belić; Dragomir Vujković; Bratislav Ristić i dr.
        Od svetski poznatih boksera tehničara, posebnu pažnju zaslužuju, možda neprikosnoveni majstori plemenite veštine kao što su: Julijus Torma (TCH); Genadij Šatkov (SSSR); Boris Lagutin (SSSR); Valerij Popenčenko (SSSR); Đovani, „Nino“ Benvenuti (I); Rej „Šuger“ Leonard (USA), Armando Martinez (CUB), Hauard Dejvis (USA), Karlos Monzon (ARG), Muhamed Ali (USA); Mate Parlov; itd.


Mate Parlov, BK Pula

Đovani, Nino Benvenuti, IT.


Kasijus Klej – Muhamed Ali, USA


         Tempeše, agresivne boksere, fajtere, kod kojih je glavna karakteristika izdržlivost, ofanzivan i napadački stil, kao i česta razmena, kako serijskih, tako i pojedinačnih udaraca. Besprekorna fizička pripremljenost je obavezan uslov boksera sa ovakvim načinom vođenja borbe. Od naših boksera ovako karakterističan stil i najviše uspeha imali su: Miodrag Mitrović; Nenad Marić; Obrad Sretenović; Ace Rusevski; Slobodan Kačar; Sreten Mirković... a od svetskih poznatih boksera ovakvog stila napomenućemo najbolje: Roki Marćano (USA); Džo Frejzer (USA); Salvador Sančez (MEX); Roberto Duran (PAN); Hektor Vinent (CUB); Hektor Barero (MEX) i td.


Roki Marćano, USA


Džo Frejzer, USA


        Udarače ili nokautere karakterišu pojedinačani i snažni udarci. Prednost u brzini izvođenja i snaga udarca su njihova najizražajnija karakteristika. Dobra procena razvoja događaja u ringu za vreme borbe, položaj protivnika, i predviđanje šta će se desiti narednog trenutka su takođe karakteristike boksera sa efikasnim i snažnim udarcem. Većinu mečeva bokseri sa ovakvim karakteristikama završavaju pobedom pre isteka vremena trajanja borbe, nokautom. Karakteristično je još, za tzv. udarače da često nisu u stanju da završe borbu u visokom ritmu, ukoliko je ne završe pre kraja predviđenog vremena.
        Naši najpoznatiji bokseri ovakvog stila su: Tomislav Kelava; Stevan Redli; Dragoslav Jakovljević; Zvanko Vujin; Marjan Beneš itd. U svetski poznate boksere udarače ubrajaju se: Džek Dempsej (USA); Džo Luis (USA); Laslo Pap (H); Zbignjev Pjačikovski (POL); Marjan Kaspšik (POL); Vjačeslav Lemešev (SSSR); Teofilo Stivenson (CUB); Hoze Gomez (CUB); Džordž Teofilo Stivenson, CUB Formen; Majk Tajson (USA); Mani Pakiao (PHI) itd.


Teofilo Stivenson, CUB


Majk Tajson (USA)

                                                                                                                 uradio Tadija Kačar

Komentari:

  • da samo neznam ko je ovo pisao... zaboravili ste cika stevana paljica naj veceg velikana ju ringa.njega bih svrstao u prefinjene tehnicare umetnike.takodje i mirka puzovica
    (paljuka, 6-Oct-2012 12:03:17 AM)
  • Pomenuti bokseri jesu bili veliki u jugoslovenskim razmerama. Znam da je ovo magistarski rad Tadije Kačara, koji se verovatno osvrnuo, na najbolje i prepoznatljive svetske boksere.
    (Ema, 28-May-2014 03:25:10 PM)

 

Dodajte svoj komentar

 Najnovije na sajtu:

Obaveštenje svim klubovima VBS-a 8 kolo RLV
Rezultati 7. kolo RLV
Obaveštenje svim klubovima VBS-a 7 kolo RLV
Rezultati 6. kolo RLV
VI kolo Prva Liga Sever (RLV)
Propozicije Prva Liga Sever
In memoriam Vujanić Slobodan - Vujke
5. kolo Regionalna liga Vojvodine 2017. godina
V kolo Regionalne lige Vojvodine Otvoreno prvenstvo Banata Zlatna rukavica Kikinde
Podrška kandidaturi Nenada Borovčanina za predsednika BSS

Panonski bombarderi VBS


© 2010-2017 Vojvođanski bokserski savez - Novi Sad, Masarikova 25 - Tel: 021/572-356, Mob: 063/501-916
Design&Hosting - Studio RAVNICA NET - Kontakt: 0603988195